
Çocukların en önemli öğrenme yollarından biri sosyal öğrenmedir. Çocuklar iletişime girdikleri kişilerin davranışları gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenirler. Ekran kullanımına bakıldığında anne babalar eğer elinden telefonu bırakmıyor, devamlı tablet, bilgisayar veya ellerinde telefonla saatlerini geçiriyorlarsa çocuklarına bu konuda sınır koymaya çalıştıklarında çocuklarının tepkileriyle karşılaşabilme ihtimalleri çok fazladır.
Anne babalar çocukların sınırsız ekran kullanımı ile ilgili neler yapabilir?
· Evde hem kendiniz için hem çocuk için günlük teknoloji kullanımı saatleri belirleyin. Bir çizelge hazırlayıp ailecek ekran sürenizi takip edebilirsiniz. Sizler de sınırlamaya uyduğunuzu vurgulayın. Bilgisayarınızı kapatırken “Ekran sürem dolmuş, kapatayım artık” gibi cümleler kurarsanız, çocuğunuz süre sınırlamasını daha kolay kabul eder.
· Telefonu,tableti çocukları oyalamak için kullanmayın, bunun için farklı yöntemlere başvurun. Örneğin yanınızda boya kalemi, defter, oyun hamuru taşıyın. Çocuklar çok fazla sıkıldım diyorsa da bu tuzağa düşmeyin canının sıkılması çocuğun yaratıcılığını geliştirir.
· Yemek saatlerinde bilgisayar başındaki çocuğa servis yapmayın, sizinle yemeğe katılmasını isteyin.
· Girmesine izin verdiğiniz sitedeki diğer linklere tıklamamasını, tanıdık insan-yabancı insan benzetmesi yaparak anlatın. Yabancı kişilerle konuşmasının onun için tehlikeli olduğu gibi yabancı sitelere girmesinin de tehlikeli olduğunu belirtin.
· İnternette tek başına duran çocuklarınıza kişisel bilgilerini (isim, yaş, adres, okul bilgilerini)kimseyle paylaşmaması gerektiğini, online oyun oynadıkları kişilere bu bilgileri vermemesi gerektiğini mutlaka söyleyin.
· Çocukların her fırsatta sosyalleşmesine fırsat tanımalı, arkadaş grupları içerisinde kendine yer bulması sağlanmalı, arkadaşlık ilişkileri desteklenmeli.
· Çocukları bir ilgi alanına yönlendirin, hobileri olmasını destekleyin. Sevdiği bir spor dalı varsa ona yönelmesi için destekleyin.
· Ekran kullanımının günlük hayatımızda çok önemli yer ettiğini, işlerimizi kolaylaştırdığını fakat dikkatli kullanılmadığında ciddi tehlikeler içerdiğini bilmeli ve çocuğunuz ile bu konuları sık sık konuşmalısınız. Aynı zamanda çocukları teknolojinin tehlikelerinden korumak adına sunduğu faydalardan da mahrum bırakmak doğru bir yaklaşım değildir. Ekran süresini kontrol etmekte zorluk yaşıyorsanız ve bu durum çocuğunuzun işlevselliğini bozup, günlük yaşam kalitesini etkiliyorsa bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Klinik Psikolog
Serap Bozan
Commentaires