top of page

EMDR Nedir?



Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme ( EMDR ), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), anksiyete, depresyon ve travma ile ilgili diğer bozukluklar.

EMDR, beynin travmatik anıları ve duyguları sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olarak çalışır. EMDR tedavisi sırasında terapist, tedavi uzmanı göz hareketlerini, dokunmayı veya diğer iki taraflı stimülasyonu kullanırken danışandan belirli bir travmatik belleğe odaklanmasını isteyecektir. Bu iki taraflı stimülasyon, beynin doğal iyileşme sürecini aktive etmeye yardımcı olur ve danışanın travmatik belleği güvenli ve kontrollü bir ortamda işlemesine izin verir.

EMDR nasıl çalışır?
EMDR’nin çalıştığı kesin mekanizma tam olarak anlaşılamamıştır, ancak beynin doğal iyileşme sürecinin aktivasyonunu içerdiği düşünülmektedir. Bir kişi travmatik bir olay yaşadığında, beynin olayı işlemenin doğal yolu bozulur. Bu, geri dönüşler, kabuslar ve kaçınma gibi semptomların gelişmesine yol açabilir.

EMDR, beynin hafıza ve öğrenmeye dahil olan bir parçası olan hipokampusu aktive ederek beynin doğal iyileşme sürecini düzeltmeye yardımcı olur. EMDR’de kullanılan bilateral stimülasyon, hipokampusu uyarmaya ve beynin travmatik belleği güvenli ve kontrollü bir ortamda işlemesine yardımcı olur.

EMDR tedavisi ne kadar sürer?
EMDR tedavisinin uzunluğu, bireysel süreçlere ve semptomlarının şiddetine bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, çoğu danışanın 12-20 seansta semptomlarında önemli bir iyileşme yaşar.

EMDR güvenli midir?
EMDR, çok çeşitli zihinsel sağlık koşulları için güvenli ve etkili bir tedavidir. Bununla birlikte, EMDR’nin bazen duygusal sıkıntıyı tetikleyebileceğini belirtmek önemlidir. EMDR tedavisini düşünüyorsanız, tedavi sırasında ortaya çıkabilecek herhangi bir sıkıntıyı yönetmenize yardımcı olabilecek nitelikli bir terapistle çalışmak önemlidir.

EMDR’nin faydaları nelerdir?
EMDR’nin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli zihinsel sağlık koşulları için etkili bir tedavi olduğu gösterilmiştir:
- Travma sonrası stres bozukluğu ( TSSB )
- Kaygı
- Bunalım
- Obsesif kompulsif bozukluk ( OCD )
- Travmatik beyin hasarı ( TBI )
- Yeme bozuklukları
- Madde bağımlılığı
- Ağrı bozuklukları

EMDR, stres, keder ve diğer zor yaşam deneyimleriyle mücadele eden insanlar için de yararlı olabilir.

EMDR hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, kullanabileceğiniz bir dizi kaynak vardır. EMDR Uluslararası Derneği web sitesini ziyaret ederek bölgenizde nitelikli bir EMDR terapisti bulabilirsiniz. EMDR hakkında daha fazla bilgiyi Amerikan Psikoloji Derneği’nin web sitesinde de bulabilirsiniz.

Sonuç olarak EMDR, çok çeşitli zihinsel sağlık koşulları için güvenli ve etkili bir tedavidir. Zihinsel sağlık durumu ile mücadele ediyorsanız, EMDR tedavisi hakkında doktorunuzla konuşmanızı öneririm.

Uzm.Kln.Psk. Cansu AYAZ
37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


PSİKOSENSE.png
bottom of page