top of page

ÇOCUKLARDA TV KULLANIMI



Günümüzde çocukların arkadaşları ile parklarda, bahçelerde oyunlar oynayamadığı ve daha çok evde vakit geçirdikleri bilinen bir gerçektir. Oyun oynamayan, arkadaşı olmayan çocuk ise evde tablete, telefona ya da televizyona yönelmektedir. Televizyon çocuğun model alıp öğrenebilmesi, dil gelişime yardımcı olması, hem eğlendirip hem öğretmesi bakımından faydalıdır. Ancak televizyon izleme ebeveynlerin kontrolünde gerçekleşmesi gereken bir aktivitedir. Aksi takdirde çocuğa yarardan çok zarar verebileceği göz ardı edilmemelidir. Yapılan çalışmalar uzun saatler boyunca kontrolsüz bir şekilde izlenen televizyonun çocuğun sosyal gelişimini olumsuz etkilediğini göstermiştir. Gerçekle gerçek olmayanı ayırt edemeyen çocuk yanlışı doğru olarak öğrenebilir, şiddet sahnelerine çokça tanık olan çocukta saldırgan davranışlar, kaygılı haller görülebilir. Çocuğun izlediği çizgi filmlerde izledikleri hazır olarak önüne geldiği için çocuğun hayal kurmasına gerek kalmaz bu da yaratıcılık becerisini olumsuz yönde etkiler. Televizyonun zarardan çok fayda sağlaması için anne babalara büyük sorumluluklar düşmektedir.
 
- Televizyon başında geçirilen sürenin sınırlandırılması gerekmektedir. 3 yaşına kadar çocuk ekranla tanıştırılmamalı, 3 yaşından sonra ise çocuk günde en fazla 1 saat televizyon izlemelidir.
- İzlenen programlar anne babanın kontrolünde olmalıdır.
- Okul çağı çocuğu için televizyon izlemek ödevden sonra yapılacak bir aktivite olmalıdır.
- Çocukların yaşlarına uygun programlar seçilmelidir.
- Çocuk çeşitli aktivitelere ve oyunlara yönlendirilmelidir.
 
Çocuk kendisine uygun aktivite bulamadığında ya da yalnız kaldığında ekrana yönelir. Bu nedenle anne babaların yapması gereken çocukları ile birlikte zaman geçirip oyun oynamak olmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuklar kendisi ile oyun oynayabilen, koşup eğlenebilen anne babalar ister.

Uzm.Kl.Psk. Serap BOZAN

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


PSİKOSENSE.png
bottom of page