top of page

EBEVEYN-ÇOCUK OYUNUNUN ÖNEMİ



"Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar."
Garry Landreth 

Çocuklar doğumdan itibaren çevreleriyle, çeşitli nesnelerle etkileşim halindedirler. Bu nesnelerle birçok farklı formda oyun kurarlar. Oyun, çocuğun fiziksel, duygusal, sosyal, zihinsel gelişimlerinin en büyük destekçisidir. Çocuklara kendilerini ifade edebilecekleri güvenli ortamı sunar ve gerçek hayattaki birçok bilgiyi bu ortamda deneyimlemektedirler. Bu sayede çevresiyle iletişim kurar ve yaşamı öğrenir. Gerçek hayatla oyun yoluyla iletişim kurarlar. Yani oyun çocuğun öğrenme ve iletişim biçimidir. Kısaca çocuğun dili oyundur. 

Oyun yoluyla çocuklar kendilerini tanıyarak yeteneklerini keşfederler. Sorumluluk alma, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerileri kazanırlar. Çocuğun dikkat süresini uzatır. Ebeveynleri veya akranlarıyla oynadıkları oyunlar ise dil, konuşma, iletişim kurma, organize olma becerilerini geliştirir. Tüm bunlar ile beraber oyun kişilik gelişimi için bir ihtiyaçtır.

Çocuk gelişiminde en etkin rol ebeveyndir. Yapılan araştırmalarda ebeveynlerin çocukları ile oyun oynamadığı zaman duygusal, fiziksel ve psikomotor gelişim yönlerinde aksaklıkların olduğu görülmüştür. Oyun oynanmaması gerçek hayattaki rolleri geç tanıması gibi unsurları da etkilemektedir. Ebeveynlerin çocukları ile oyunları onların işbirliği ve dayanışma içerisinde, barışık, dengeli ve uyumlu bir kişilik yapısı geliştirmelerinde etkili olmaktadır.  Çocuğun dili olan oyun ile temas kurulduğu için zor zamanlarında rahatlamalarına ve iyileşmelerine de yardımcı olmaktadır.

Yetişkinler için oyun oynamak sıkıcı bir fikir gibi gelebilir. Hatta bazıları “oyun oynamayı bilmiyorum” diyebilir. Ancak oyun oynamanın bir kuralı yoktur. Çocuklar içlerinden geldiği gibi oyunu başlatırlar ve sürdürürler. Yeniden bir oyun kurmanıza, onu yönlendirmenize ihtiyaçları yoktur. Çocuğunuzun kurduğu oyunlara katılabilirsiniz. Kendi halinde oyun oynamaya devam ederken jest ve mimiklerinizle ona eşlik edebilirsiniz. Oyun içerisinde sadece onun duygusunu yansıtmanız veya duygusuna ortak olmanız çocuğun oyundan aldığı doyumu arttırması için yeterli olacaktır. 

Saatlerce oyun oynamanız da gerekmiyor. Günlük 15 dakika çocuğunuz ile oyun oynamak için vakit ayırmanız gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Burada önemli olan oynanılan oyunun süresi değil kalitesidir. Oyunun kalitesi için ebeveyn de oyun oynarken keyif alabilmelidir. Bu, çocuğunuzla aranızdaki güvenli bağın oluşumununa katkı sağlamaktadır.


Psk. Dan. Ece Melahat KILINÇ
26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


PSİKOSENSE.png
bottom of page