top of page

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK



Hayatın içerisinde yaşanan olaylar bazen zorlayıcı olabilir. Yaşanan bu zorlayıcı olaylar karşısında korku, yalnızlık, öfke, engellenmişlik, uyku problemleri, kaygı, kızgınlık, üzüntü, dikkat dağınıklığı, içe kapanma gibi durumlar ve duygular hissedilebilir. Hissedilen her duygu normaldir. Yaşanan bu duyguları ve stresi kontrol edebilmek sağlam bir psikolojinin temelini oluşturmaktadır.

Psikolojik sağlamlık; kişinin yaşadığı zorlayıcı ve olumsuz koşullara rağmen, kişinin bu koşullardan hızlı bir şekilde toparlanabilme ve uyum sağlayabilme yeteneğine denir. Ruhsal yönden esnek ve dayanıklı olmakla ilişkilidir. Stres verici, olumsuz, zorlayıcı olaylar karşısında bu zorluklarla iyi bir şekilde mücadele ederek iyi bir performans sergilemek, kişinin psikolojik sağlamlığını gösterir. Zorlayıcı olaylar geçtikten sonra tekrar eski haline dönebilme becerisidir. Yaşanan zorlayıcı durum veya stresli olay karşısında bazı kişiler kolaylıkla eski haline dönebilirken bazıları eski haline dönerken çok daha fazla zorlanabilir. Bu da kişiler arasındaki psikolojik sağlamlık düzeyinin farklılığından kaynaklanmaktadır.

Psikolojik sağlamlıkla ilgili yapılan çalışmalarda kişinin yaşadığı durum ile psikolojik sağlamlık tanımlamaları yapılmıştır. Bu araştırma tanımlamalarına, ebeveynin kaybından sonra çocuğun kısa bir süre içerisinde iyileşmesi ve toparlanabilmesi, evlatlık alınan bir çocuğun gösterdiği uyum, yoksullukla veya stresli ortamlarda büyüyen çocukların başarıları, ebeveyninin ruh sağlığı bozuk olmasına karşın çocuğun ruh sağlığının bozulmaması örnek verilebilir.

Psikolojik olarak sağlam olan kişilerin ruhsal altyapıları sağlamdır. Bu kişiler yeni fikirlere açıktır ve yeni durumlara kolay uyum sağlayabilir, iyi ilişki kurabilir, sorunlardan kaçmak yerine onları çözümlemek için çaba gösterir, stresli ve travmatik olaylarda mantıklı davranabilir, kader ile kendi yaşamını belirlemek arasındaki ayrımı anlayabilir.

Psikolojik sağlamlık düzeyi yüksek olan bireyler fiziksel, zihinsel ve bedensel olarak zorluklara karşı daha dayanıklıdır. Kendini tanımak, duygularını yaşamaya izin vermek veya duygularını regüle etmek psikolojik dayanıklılığı artıran etmenler arasında bulunmaktadır. Psikolojik sağlamlık dinamiktir. Bu nedenle değiştirilebilir ve geliştirilebilirdir.

Psikolojik Sağlamlık Nasıl Geliştirilebilir?
- Duygularınızdan kaçmak yerine onlara şefkatle yaklaşın. Duygularınızı tanımaya çalışın ve duygularınızı kabul edin.
- Olaylar akıp giderken sadece müdahale edebileceğiniz noktalara odaklanın.
- Zorlayıcı durumlar veya stresli olaylar yaşayabileceğinizi, bunları engelleyemeyeceğinizi kabul edin.
- Değişikliklere karşı hoşgörülü olun. Hayatınızdaki değişen durumlara karşı esnek olun ve uyum sağlayın.
- Destekleyici ve sağlıklı sosyal ilişkiler kurun. Sosyalleşirken duygularınızı düzenleme fırsatı da yakalayabilirsiniz.
- Zihin, olumsuza odaklanmayı seçer. Bu nedenle olumsuza değil olumluya odaklanmayı seçerek bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz.
- Size iyi gelen rutinlerinizi sürdürebilirsiniz. Bu rutinlerinize egzersiz, sağlıklı beslenme, nefes egzersizleri, meditasyon katabilirsiniz. Stres seviyenizin düşmesine yardımcı olur. Bunlar sizin ruhsal ve fiziksel sağlığınız için önemlidir.
- Yardım isteyebilirsiniz. Bir uzmandan psikolojik yardım alabilirsiniz.

Psk. Dan. Ece Melahat KILINÇ

63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


PSİKOSENSE.png
bottom of page